lördag 12 februari 2011

Troll och Fenriz

Det blev en norsk afton.
Med filmen Trolljegeren och sedan Until The Light Takes Us.
The Trollhunter som den så fint heter på engelska, är en riktigt grym norsk film som imponerade på mig, mest kanske för att jag icke så ofta ser på bra norska filmer, och överraskade.
Här vävs troll, spänning, fin natur, skakigt kamerafoto och en massa annat in i en historia som man blir rätt engagerad i. Och visst är det helt rätt att troll måste hata kristna människor.
Men - vad hade herr Bauer tyckt om allt detta tro? Det kan man fundera över...
Until The Light Takes Us känner nog de flesta (metalmänniskor) till vid detta laget, jag har dock inte tagit mig tid att se den, det har ju blivit ett antal sådana här dokumentärer genom åren.
Den imponerade inte så särskilt på mig, men det är väl alltid trevligt att höra Fenriz prata om diverse och lite udda att se filmade klipp med Varg (Burzum) ifrån fängelset i Trondheim.
Två ganska olika män, men som började ungefär likadant.
Men det kommer aldrig en film som gräver lite längre, som är något annat än en liten bit av ett pussel i denna genre. Beror mest på att det nästan alltid är personer utanför kretsen som gör dessa filmer. Och de gör dem för andra som är utanför. Som skall förvånas och skrämmas.
Men vi som är involverade, som lyssnat på denna musik i åratal, som hört många av historierna förut - då? Vi får sällan något nytt av dessa dokumentärfilmare.
Men ändå, sevärd om man vill hänga med Fenriz en sväng hem och besöka Varg i fängelset...
Där han ju inte längre sitter och filosoferar, utan är fri att skapa musik igen...

Själv har jag fått Hellhammer-feber och äntligen fått hem "Demon Entrails" 3LP:n med demomaterial. Finfin utgåva. Det var fan på tiden! Och det är härligt att höra primitiva inspelningar från 1983.
Så nu skiter jag i allt och tar mig äntligen an och beställer "Only Death Is Real"-boken som herr Fischer gav ut för ett tag sedan. Fast jag har typ 100 böcker att läsa innan. Nu jäklars.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker DU borde göra en film/dokumentär om black metal!

  SvaraRadera
 2. Får spana in den dokumentären..man blir ju smått fanatisk och vill se alla, även dom dårliga^^

  SvaraRadera
 3. Erdena: Haha gulligt. ;) Ge mig en videokamera och kontakter så kör jag.
  Miss: Verkligen! Snart skall jag ge mig på en som skall vara riktigt dålig. Och oseriös. Får väl se hur den blir. ^^

  SvaraRadera