onsdag 20 oktober 2010

Wagner, nazism och Therion

Intressant dokumentär från SVT om kompositören Wagner, om musiken och om antisemitismen.
http://svtplay.se/v/2198462/kobra/del_14_av_22
Personligen så tycker jag mycket om det jag hört av Wagner och försöker då och då hitta vettiga (ej helt förstörda) vinyler med Wagner, ej lyckats än dock, men är ju också medveten om kopplingen mellan Hitler och Wagner. Hitler var ju Wagners största fan. Mer om det i t ex boken "Nazismen och det ockulta" som jag läste förra året och tycker är ganska intressant här och där.

Och vad dryg och preppig Christofer Johnsson har blivit! Aj, aj, aj Therion. Och SD-anhängare också. Dumt! Idioti. Skriva texter om nordisk mytologi och sen bli medlem i ett sådant parti. You make us pagans look bad, flinto.
Tur att jag haft svårt för Therions musik som de släppt efter "Secret Of the Runes".
Hoppas Thomas Karlsson som skriver de flesta texterna (samt ockulta böcker, om t ex runor) inte delar samma ideologiska uppfattning. Herrarna är ju båda medlemmar i mystiska Dragon Rouge, en loge som ett tag ville att jag skulle bli medlem.
Nej, jag håller mig nog hellre nere på marken, och låter mina rötter leta sig ner ännu djupare i jorden som vi kommit ur. Ty jag filosoferar och dyrkar allena. Och förkastar rasism.

Jag vill dock påpeka att jag många gånger skiljer politik och musik. Jag lyssnar på Burzum. Sitter just nu och väntar på en skiva med Nokturnal Mortum etc, etc. Men preppiga män/kvinnor med ideologier åt helvete gör mig misantropisk... men verbal.

4 kommentarer:

 1. jag borde också kolla in den dokumentären!

  SvaraRadera
 2. Korkat att påstå att Hitler var Wagners största fan. Hitler var inte ens född när Wagner dog. Möjligen var han största fanet AV SIN TID, vilket är något annat. Men vad finns det för belägg för det? Fanns säkert andra som var ännu större fans. Varför duger det inte bara att konstatera att Hitler älskade Wagners musik och att vi känner till detta eftersom Hitler är en av civilizationens största megakändisar (om än mindre populära)?
  Det finns inte mer kopplingar mellan Hitler och Wagner än vad det gör mellan Manson och Beatles (snarare färre, då de senare i alla fall var samtida). Det är snarare folks huvuden och brist på bildnibg det är fel på...

  SvaraRadera
 3. Anonym: Jag antar att du alltså inte tyckte om den dokumentären?

  SvaraRadera