fredag 8 oktober 2010

Lyssning och Enslaved

Just nu lyssnar jag på ganska mycket men försöker samtidigt att lyssna in mig på en del skivor.
Som ni nog kan förstå växer skivsamlingen fortfarande (CD-samlingen står totalt still men vinylen växer på alla håll!).
En skiva som jag precis just nu försöker lyssna in mig på är "Axioma Ethica Odini" på dubbelvinyl. Lite grinig är man över att man inte fick med bonus 7:an som följer med CD-versionen men vad fan... :)
Jag började lyssna på Enslaved runt "Eld" som kom 1997 och återkommer då och då till den plattan, speciellt låten "Alfablot" som jag fullkomligt älskar. På "Eld" lirar norrbaggarna fortfarande hård vikinga black metal men man märker av vissa progressiva element. Det räckte för mig.
Sen kom det fler och fler album och det började också luta mer åt det progressiva, något som jag hade väldigt svårt för just då och om sanningen skall fram så har jag lyssnat ganska lite på dem skivorna. Vilket ju kan tyckas konstigt då jag tycker om progressiv rock...! Dock är metal plus just progressive en svår blandning som jag många gånger kan vilja hålla åtskilda.
Det funkar helt enkelt väldigt sällan att blanda Pink Floyd och brutalt mangel.
Opeth och fåtal annat är undantag.
Men jag tänkte nu att jag skall ge det nya Enslaved en chans i och med den färska "Axioma Ethica Odini". Och det är ingen dålig musik, det bara tar ganska lång tid för mig att komma in i låtarna. Denna skiva är hård, lite experimentell... Men kommer absolut att ta tid.
Det gäller bara att ta sig den tiden när man har så mycket, mycket annat att lyssna på.
Men jag förutser att denna skiva kommer få riktigt bra betyg.
Close-Up nummer 125 kom hem igår och där fick den hela 8 av 10.
Enslaved - "Lightening" den sista låten på nya skivan.


Läste för övrigt ut nästan hela tidningen igår (hoppade över mesmusiken som vanligt!) och intressantast var nog materialet om Autopsy och Phil Anselmo.
I nästa nummer ser jag fram emot intervju med Electric Wizard. Helt plötsligt så släpper de ju det nya albumet snart "Black Masses". Man kan nog räkna med mer skumma ritualer och Black Sabbath-dyrkande...
Hoppas!

1 kommentar: